Çocuğunuz Anaokuluna Başlarken Dikkat Etmeniz Gerekenler
1Çocuğunuz anaokuluna başlarken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Çocuğunuzun bağımsızlaşabilmesi, sosyalleşmesi ve okul hayatına sorunsuz bir başlangıç yapabilmesi açısından anaokulu çok önemlidir. Çocukların yeni beceriler kazanması, diğerlerinin farkına varması ve diğer akranları ile sosyal ilişkilerde bulunmaya başlaması konusunda birçok psikolojik yararı vardır.
Bazı çocuklar için evden özellikle de anneden ayrılmak büyük kaygı yaratabilir. Bu durum başlangıçta çocuk için ürkütücü olabilir.
Çocuğunuz anaokuluna başlamak için yeterli özbakım becerilerine sahip olabilir. Yaşıtlarına göre son derece bağımsız davranabilen bir çocuk olsa da bazen sizden ayrılışı zor olabilir. Bu durumda sizin ve okuldaki öğretmenlerinizin tutumu son derece önemlidir.
2Okul hakkında sohbet: Çocuğunuzla okul hakkında sohbet edin ve okulu tanıtın. Okulun ona kazandıracağı becerilerden, okuldaki eğlenceli aktivitelerden ve okul arkadaşları ile güzel zamanlar geçireceğinden bahsedin. Okulun parkında onunla vakit geçirip burada oynamasını sağlarsanız çocuğunuz okul ile ilgili olumlu düşünecektir. Tüm bunları uygularsanız çocuğunuzun okula adaptasyonu daha kolay olacaktır
Güçlü ve cesur olun: Bazı ebeveynler çocuklarını okula bırakırken çocuklarından daha fazla kaygı duyabilir ve hatta bu yüz ifadelerine o kadar yansır ki çocuk da bunu hisseder. Bu durumda çocuk sizden 3-4 kat daha fazla kaygılanmaya başlar. Yüzünüzdeki tebessümün ne kadar önemli olduğunu unutmayın. Çocuğunuz sizi tüm gün yüzünüzdeki o son ifade ile hatırlayacaktır.
Ortadan kaybolma ve iletişimde net olma: İlk haftalarda hemen ortadan kaybolmayın. Hemen ortadan kaybolarak ayrılık kaygısını daha da arttırırsınız.’’10 dk daha durucağım daha sonrasında gideceğim’’ diyerek gitme zamanınız geldiğinde bunu çocuğunuzun yüzüne söyleyin. Eğer üzüldüğünü hissederseniz: ’’Biliyorum gideceğim için üzüleceksin canım fakat akşam seni tekrar almaya geleceğim’’ diyerek net ifadeler kullanın.
Burada dikkat edilmesi gereken gitme vaktiniz geldiğinde gitmeniz uzun süre beklememenizdir. İkinci bir husus ise çocuğunuzla iletişim kurarken yüzünüzdeki cesur ifade ve ifadenizdeki netliktir.
Birtakım sorunlar olacaktır hazırlıklı olun: 3-6 yaş arasındaki çocuklar günlük rutinleri değiştiğinde ya da stres yaşadıklarında birtakım bedensel tepkiler verecektir.(Uzun süre ağlamalar, kusmalar, küçük hastalıklar)Çocuğunuz bu tip problemler yaşadığında çok kaygılanmayın. Öğretmenle ve varsa okulunuzun psikologu ile iletişim içinde olun.
Hayal gücünü kullanmasını sağlayın: En sevdiği çizgi film kahramanı böyle bir durumda ne yapar diye ona sorabilirsiniz. Ve şu anda da o kahramanmış gibi oynamayı önerebilirsiniz.
En sevdiği oyuncak: Çocuğunuzu okula götürürken en sevdiği bir oyuncağı yanına almasına izin verin. Çok sevdiği bir oyuncağın ya da bir nesnenin onun elinde ya da çantasında olması çocuğunuza güven verecek kendisini daha rahat hissetmesini sağlayacaktır.
Çocuk okula gider belki ağlar fakat gider; belki ağlar fakat susar: Bu konuda kendinize haksızlık etmeyin. Çocuğunuzun ağlaması size olan bağlılığının bir göstergesidir. Ağlamasına dayanamayıp tüm gün orada beklerseniz çocuğunuzun bağımsız bir birey olma yolundaki ilk adımlarına engel olmuş olursunuz. Sonsuza dek ağlamayacağından emin olabilirsiniz. Genellikle 2 haftada son bulur.
Gün içindeki durumu hakkında öğretmeninden mutlaka bilgi alın. Bu ağlama davranışı gün içinde beklenenden uzun sürerse profesyonel bir yardım almalısınız.
EN ÖNEMLİSİ!!!
GÜÇLÜ OLUN…
OKULA BIRAKIRKEN YÜZÜNÜZDE KAYGI DEĞİL GÜLÜMSEME OLSUN…
UNUTMAYIN Kİ : Bir süre sonra çocuğunuz öyle güzel gelişimler gösterecek ki yaşanan zorlukları unutacaksınız. Bu sürecin sonunda çocuğunuz:
Diğerleri ile ilişkiler kurmayı, birlikte oyunlar oynamayı ve paylaşmayı öğrenecektir.
Sınıf içinde öğrenmeyi öğrenecek ve okula hazır olacaktır.
İletişim becerilerini ve bağımsızlığını geliştirecektir.
Toplumsal kuralları uymayı öğrenecektir.
İnce ve kaba motor becerilerinin gelişimi hızlanacaktır.
Zihinsel ve bedensel gelişiminin yanında sosyal ve psikolojik gelişimini tamamlayacak, en güzeli de bunu öğretmeni ve arkadaşları ile eğlenerek ve mutlu bir şekilde yapacaktır.
ÖZEL MELEKLER ÖZEL EĞİTİM OKULU
Leave a Comment