DUYU BÜTÜNLEME TERAPİSİ
Ergoterapi Nedir?
Ergoterapi anlamlı ve amaçlı aktivitelerle sağlığı ve refahı geliştiren kişi merkezli bir sağlık mesleğidir. Ergoterapinin temel amacı kişilerin günlük yaşam aktivitelerine katılımını sağlamaktır. Ergoterapistler kişi ve toplulukların istedikleri, ihtiyaç duydukları veya kendilerinden beklenen aktiviteleri yapabilme becerilerini geliştirerek veya aktiviteyi ya da çevreyi kişilerin katılımını daha iyi sağlayabilecek şekilde düzenleyerek bu amaca ulaşırlar.
Ergoterapistler bire bir kişilerle, gruplarla veya topluluklarla iş birliği içinde çalışmak için gerekli bilgi, beceri ve davranışlarla donatılan tıbbi, sosyal davranışsal, psikolojik, psikososyal ve ergoterapi bilimi alanında geniş eğitime sahiptir. Ergoterapistler lisans eğitimleri sayesinde duyu bütünleme terapisi vermektir.
Duyu bütünleme, genel olarak bireyin duyu organları yoluyla kendi vücudundan ve çevresinden gelen duyusal bilgileri hissetme, anlama ve organize etme becerisidir.
Duyu Bütünleme Bozukluğu Tipleri
- Duyusal İşlemleme Bozukluğu: Genellikle tipik bir fonksiyonelliğe sahip olan çocuklarda, otizm spektrum bozukluğunda, dikkat dağınıklığında ve öğrenme güçlüklerinde görülür. Bu çocukların duyularında özellikle dokunma, işitme, tat, görme, koku ve hareket gibi efektif gelen bilgilerde işleme yapılamamaktadır. Duyusal hassasiyetler, motor becerilerde gecikmeler, kendini sakinleştirmeyle ilgili zorluklar, dikkat ve davranış problemleri ile karşılaşılmaktadır.
- Duyusal Modülasyon Disfonksiyonu: Başkaları için tipik ve rahatsız etmeyen duygusal bilgiye aşırı tepkisellik ile karakterize bir durumdur. Sakinleşmeme (self-regülasyon), savaş, kaç ya da don cevapları ile sonuçlanır. Elbiselere aşırı hassas, yemekte mız mız-seçici seslere karşı aşırı tepkili veya hareketli aktivitelerden korkabilir. Duyusal bilginin önemli özelliklerini işlemleme ve yorumlamada ki zorluktur.
- Duyusal Diskrimnasyon(Ayırt Etme) Disfonksiyonu: Kişinin, başının hangi pozisyonda olduğunu, hareket durumunu(hareketli/durgun) hangi yöne hareket ettiğini ayırt etmesi en güzel örnektir. Duyusal bilginin ayırt edilmesi; kişinin motor becerileri sergilemesini sağlar ve bu alandaki zorluklar spor, el yazısı, koordinasyon ve top oynama becerileri gibi postüral kontrol ve motor beceri gerektiren alandaki problemler ile sonuçlanır.
- Praksis Bozuklukları: Motor planlama, vücudun iki tarafını koordine etme ve zamanlama ile hareket içeren komplike motor koordinasyon aktiviteleri uzay boşluğunda sergilemedeki problemleri içerir. Praksis alan problemleri; giyinme, alet kullanımı, oyun oynama, ev ödevini organize etmek gibi motor görev ve aktivitelerdir.
Duyu Bütünleme Bozukluğu Hangi Çocuklarda Görülebilir?
- Dikkat Eksikliği
- Asperger Sendromu
- Öğrenme Güçlüğü
- Otizm
- Hiperaktivite Bozukluğu
- Riskli Bebeklerde
- Serebral Palsi
- Rett Sendromu
- Angelman Sendromu
- Gelişim Geriliği
- Down Sendromu
- Yaygın Gelişimsel Bozukluklar
Duyu Bütünleme Terapisinin Faydaları
- Konsantrasyon ve odaklanma Yeteneği Geliştirme
- Agresif davranışlarını azaltarak evde ve okulda sosyal katılımını arttırma
- Kendine güveni ve günlük yaşam aktivitelerinde başarısını arttırma
- Dokunsal hassasiyetin ortadan kalkması
- İnce ve kaba motor becerilerinin kazanılması
- Takıntılı davranışların söndürülmesi
- Kaygı ve korkuların sonlandırılması
- İletişim kurma yeteneğinin ve öğrenme hızının artması
Duyu bütünleme terapisine ihtiyacım var. Çünkü…
- Yemek seçerim yeni yemeklere ve tatlara karşı direnç gösteririm
- Elektrik süpürgesi sesi gibi yüksek seslere karşı hassasımdır.
- Genel çıplak ayakla dolaşmam
- Güneş ve parlak ışıklara bakınca ağlar, gözlerimi korumaya çalışırım
- Genellikle insanları, yemekleri ve nesneleri koklarım
- Kaba motor hareketleri geç öğrenirim
- Saçımın yıkanmasını, taranmasını ve kesilmesini sevmem
- Her şeyi ağzıma sokarım
- Odaklanma ve konsantrasyon problemim var
- İnsanlara çok sert ya da yumuşak dokunurum
- Her zaman parmak ucunda yürürüm
- Bacaklarımı W şekli yaparak otururum
- Yazma-Kesme gibi ince motor becerilerinde zayıfımdır.
- Duymada seçici dinlemede problemliyim
